Aromaterapi

Kuşburnu Faydaları, Kullanımı ve Özellikleri

30 Ekim 2020

Kuşburnu kullanımı ve özellikleri bakımından son derece faydalı özellikler taşıyan bir bitkidir. Özellikle kuşburnu bitkisinin çekirdeklerinden elde edilen kuşburnu yağı cilt için eşsiz faydalar sunmaktadır. İçerik bakımından ve vitamin yönünden de son derece zengin olduğu için pek çok yarar sağlıyor.

Bilimsel Sınıflandırılması

Kuşburnu ya da Latince adı ile Rosa canina farklı bölgelerde yetişmektedir. Manolyagiller ailesine mensup olan bitki esasında çiçek olarak değerlendirilmektedir ancak özellikle tohumları bakımından son derece yararlı özellikler göstermektedir. Avrupa, Kuzeybatı Afrika ve Batı Asya’da yetişmesi için uygun iklim koşullarına sahiptir. İçi tüylü bir yapıdadır ve çok sayıda tohum barındırmaktadır. Sonbahar dönemlerinde olgunlaşır ve C vitamini açısından en zengin bitkiler arasında yer almaktadır.

Limon her ne kadar C vitamini açısından zengin olarak bilinse de kuşburnu C vitamini olarak limondan yaklaşık 60 kat daha fazla vitamin içermektedir. Taze olarak tüketilmesi mümkün olduğu gibi özellikle kurutularak çay olarak tercih edilmekte ve böyle yararlanılmaktadır. Çayı ve reçel olarak doğrudan tüketilmesinin yanında tohumlarından elde edilen yağları da son derece yararlı olmaktadır.

Kuşburnu 1 – 5 metre kadar boy yapabilen, gövdesi ve dalları dikenli olan bir ağaççıktır. Kenarları dişli oval biçime sahip olan 5 – 7 yaprakcıktan oluşmaktadır ve yaprakları ilkbahardan başlayarak yaz boyunca açar, açık ya da koyu pembe renginde bulunur. Bazen ise beyaz renkli küçük yapıya da sahip olmaktadır. Çiçeklerinin güzel bir kokusu bulunmaktadır. Bu çiçekler, taban kısımları olgunlaştığında taç yaprakları dökülür ve esas olarak kuşburnu denilen 2 cm uzunluğunda olan parlak kırmızı meyvelere dönülmektedir.

Kuşburnu çay, reçel ve yağ olarak bu çekirdeklerden üretilmektedir. Çekirdekleri vitamin açısından çok faydalı oldukları için genel sağlık üzerinde son derece yararlı özellikler göstermektedirler. Yağ olarak elde edilmesi, tohumlardan soğuk sıkım yöntemi ile sağlanmaktadır. Cilt üzerine son derece faydalı olduğu için son yıllarda sık olarak tercih edilen bir yağ çeşidi olmaktadır.

Kuşburnu Faydaları Nedir?

Kuşburnu faydaları olarak son derece zengin özelliklere sahiptir. Her şeyden önce C vitamini açısından zengindir ve limondan çok daha fazla C vitamini içermektedir. Sadece C vitamini olarak değil, diğer vitamin türleri açısından da büyük yararlar sunmaktadır. Kuşburnu çay ve reçel olarak tüketildiğinde faydalarını göstermesinin yanında özellikle cilt bakımı için yağ olarak tercih edilmektedir. Yağ ise soğuk sıkım yöntemi ile elde edilmektedir. Kuşburnu yağı içerisinde serbest radikaller ile mücadele etmekte çok başarılı olan E, C, D, B ve A vitaminlerinin yanında omega 3, retinol, omega 6 gibi zengin bileşenler bulunmaktadır. Aynı zamanda linoleic, gamma ve oleic gibi asitler açısından da çok faydalıdır.

Yağın yenileyici özellikler göstermesi ise sahip olduğu yüksek miktardaki C vitamininde ve EFA yağından kaynaklanmaktadır. Bu özel maddeler cilt tarafından çok kısa süreler içerisinde emilir ve hücrelerin yenilenmesi bu sayede mümkün olur. Özellikle kozmetik ürünlerde de bu nedenle kuşburnu yağı tercih edilmektedir.

İçerisinde bulunan yüksek E vitamini sayesinde kuru ve hassas ciltlerin nemlenmesinde oldukça etkili olmaktadır. Düzenli bir kullanım yapıldığında ise ciltte bir nem duvarı oluşturmaya yardımcı olur ve kuruluktan kaynaklı olarak çatlama, yıpranma ya da benzeri durumların giderilmesinde etkilidir. Özellikle sıcak havalarda cildin nemlendirici etki alabilmesi için yararlı olmaktadır.

Ciltte oluşan sorunları giderdiği için etkili bir yaşlanma karşıtı olarak da bilinmektedir. Özellikle botoks ya da benzeri kimyasallardan uzak durmak isteyenler için etkili bir doğal çözüm sunmaktadır. C ve A vitamini açısından zengin olmasından dolayı hücrelerin yenilenmesine neden olur ve kolajen üretiminde etkili olarak serbest radikaller ile etkili bir mücadele vermektedir. Böylece cildin yaşlanmaya bağlı olarak görülen kırışıklıklarını etkili bir şekilde gidermek için fayda sunmaktadır.

Yaşlılık kırışıklıklarının yanında cildin parlak ve temiz bir görünüm kazanmasına da yardımcı olur. Özellikle UV ışınlarından kaynaklı olan cilt lekelerinin giderilmesi için önemlidir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar ile lekelere karşı etkili bir mücadele verirken, cilt renginin ve dokusunun da tamir edilmesine katkı sunar. içerisinde bulunan temel yağlar, akne ve egzema izlerinin iyileşmesini sağlarken, özellikle A vitamini desteği sayesinde de gerginliğin azaltılmasına neden olmaktadır.

Bunun yanında çok iyi bir hücre yenileyici olduğu için hücrelerin daha sağlıklı olmasına etki etmektedir. Formülünde bulunan yağ asitleri ve vitaminler nedeniyle cansız hücrelerin yeniden canlanması için özel bir katkı sağlamaktadır. Düzenli olarak kullanıldığında ise canlı, taze, parlak ve pürüzsüz bir cildin oluşumuna destek sunar.

İçeriği bakımından cildin daha sıkı bir görünüm kazanmasına da etki eder. Demir, manganez, fosfor ve potasyum olarak zengin olan içeriği bu sayede hücre metabolizmasına doğrudan etki eder ve enzim ve hormon üretimine katkı sunarak cildin sıkılaşması için katkı sunmaktadır. Aynı zamanda omega 3 ve omega 6 açısından da zengin olması çatlak ve selülitlerin giderilmesi için yararlı olmaktadır. Doğum sonrası çatlakların giderilmesi için büyük bir yarar göstermektedir.

Ayrıca kuşburnu yağı saçlar üzerinde de canlandırıcı ve güçlendirici etkilere sahiptir. Kuru saçların nemlenmesine neden olur, saçların daha sağlıklı şekilde uzamasına etki eder ve saç derisindeki kan dolaşımını hızlandırır ve böylece kepek oluşumunun azalmasına etki eder. Saçların yağlı görünümden de uzaklaşmasına neden olan bu özel yağı saç bakımında kullanmak için duş esnasında masaj yöntemi ile kullanmak yeterli olacaktır. Saçların yenilenmesini de hızlandırdığı için saçlarınız daha parlak ve gür bir görünüm kazanacak ve böylece saçlarınız sağlıklı bir yapıya kavuşacaktır. Ayrıca dökülme gibi rahatsızlıkların da önüne geçmekte yüksek etki göstermektedir.

Kuşburnu Kullanımı

Tüm bu özelliklerinden ve daha fazlasından yararlanmak için kuşburnunun farklı kullanım özellikleri bulunmaktadır. Kuşburnu çekirdekleri, çay ya da reçel olarak kullanılacağı gibi cilt için özel bir fayda sunmaları için yağ olarak kullanılmalıdır. Yağ olarak kullanımında zengin içeriğinden ötürü cilde özel bir katkı sunacaktır.

Yağ Olarak Kullanımı

Kuşburnu yağı kullanımı oldukça kolaydır. Cilt tarafından kolayca emilir özellikler gösterdiği için lokal olarak uygulaması da günlük yaşamda sıklıkla tercih edeceğiniz bir yöntemdir. Hoş kokusu nedeniyle de ortamda kötü kokulara neden olmaz ve böylece her zaman kullanılabilir özellikler taşır. Kuru yapısı nedeniyle yağlı bir görünüm arz etmez ve böylece çok daha iyi bir kullanım imkânı yaratır. Doğrudan cilde masaj yoluyla kullanmak mümkündür ve özellikle yapılacak masaj büyük bir rahatlamanın oluşmasına neden olacaktır. Günlük krem ve losyonların üzerine karıştırarak da kullanmak mümkün olmaktadır.

Ruhsal ve Duygusal Etkileri

Kuşburnu yağı ruhsal etkileri bakımından da sağlık açısından oldukça önemli özellikler göstermektedir. Her şeyden önce kuşburnu yağı kokusu ile öne çıkmakta ve rahatlatıcı bir etki göstermektedir. Bunun yanında, kokusu stres, öfke, gerginlik gibi durumların gitmesine de yardımcı olur. Hoş kokusu ortamda bulunan negatif enerjinin uzaklaştırılması için de katkı sunacaktır. Bu bakımdan kullanmak için buhurdanlık da tercih edebilirsiniz. Buhurdanlık haznesine su içerisine birkaç damla kuşburnu yağından eklemeniz ortamın ferah ve tatlı kokulara sahip olmasına neden olacaktır. Genel hatları ile rahatlamak, gevşemek için hem masaj hem de buhurdanlık olarak büyük yararlar göstermektedir.

Nasıl Temin Edilir?

Kuşburnu yağı temini için özellikle doğal özellikler taşıdığından emin olmanız gerekmektedir. Doğal olmayan yağlar gerekli olan şifalı özellikleri göstermezler ve sorun yaşanmasına neden olurlar. Bu bakımdan Mitr tarafından sunulan doğal kuşburnu yağını tercih edebilirsiniz.

Kullanımı ve Uyarılar

Kuşburnu yağının bilindik bir zararlı etkisi yoktur ancak yağın doğrudan açık yara ya da akne gibi oluşumların üzerinde kullanılmaması tavsiye edilir. Aynı şekilde hamile ve çocukların da kullanımı öncesinde doktor tavsiyeleri almaları önerilmektedir.

Yorumlar (0)

KATEGORİDEN POPÜLER HABERLER

Benzer Yazılar