Aromaterapi

Karite Faydaları, Kullanımı ve Özellikleri

23 Ekim 2020

Karite ya da Shea, doğada bulunan en saf ve besleyici yağlardan birisini sağlamaktadır. Bu bakımdan karite kullanımı ve özellikleri ile birlikte sağlığınız için eşsiz bir şifa ve destek sağlayabilirsiniz. Bu özel bitkiden elde edilen yağ genel özellikleri ile son derece besleyici ve özeldir.

Karite Bilimsel Sınıflandırılması

Karite Sapotaceae familyasına mensup olan ve tropik bölgelerde yetişen bir ağaç türüdür. Boyu ortalama 12 ile 20 metre arasında olmaktadır ve ceviz büyüklüğündeki meyvelerinin çıkması ise 30 yıl kadar sürebilmektedir. Özellikle karite ağaçları kendiliğinden büyüdükleri için son derece bakımları kolaydır ve şimdiye kadar ekimlerini yapmak da mümkün olmamıştır. Ekimin yapılması halinde ise çeşitli sebeplerden ötürü sağlıklı bir gelişme gösterememektedir. Ortalama yaşam süreleri ise 300 yılı bulabilmektedir.

Afrika kıtasına özgü olan ağaç aynı zamanda başka bölgelerde de bulunmamaktadır. Afrika yerlileri tarafından kutsal olarak kabul edilen ağaç, köy yaşamını kendi çevresinde şekillendirmektedir. Yağlı bir meyvenin kaynağı olan karite, aynı zamanla şifa için de kullanılmaktadır. Özellikle kozmetik alanında yağı yüzünden çok tercih edilir çünkü yağı cildi koruma özelliği gösterir ve besleyici balsam özellikleri taşır.

Özellikle kuru ciltler için son derece faydalı olan karite yağı cildin nemlenmesine, hoş bir görünüm kazanmasına ve aynı zamanda daha dayanıklı bir hale gelmesine yardımcı olmaktadır. Meyvesinden üretilmiş olan karite yağı, eski zamanlardan beri cilt bakımı için tercih edildiğinden kıymetli bir yağ olarak da kabul edilmektedir. Yağın temin edilmesinde soğuk pres yöntemi uygulanmaktadır ve bu sayede yağ doğal bir şekilde elde edilmektedir.

Ağaçlar Afrika’da aynı zamanda kozmetik firmaları yüzünden yöre halkına önemli bir gelir kaynağı da olmaları bakımından kontrol altındadır ve kesilmeleri hükümetler tarafından yasaklanmıştır.

Karite Faydaları Nedir?

Karite faydaları öncelikle cilt bakımından son derece doğal bir nemlendirici olması ile öne çıkmaktadır. Yüksek vitamin ve yağ asitlerini barındıran yağı emilmesi kolay yapısı ile birlikte ciltleri yumuşatmak, yatıştırmak ve nemlendirmek için harika bir ürün olma özelliği göstermektedir. Aynı zamanda saç bakımı için de ideal bir ürün olarak öne çıkan karite, genel hatları ile son derece besleyici ve yapıcı bir yağ olmaktadır.

Özellikle karite yağı ağrılar üzerinde de etki göstermekte ve ağrıları azaltan yapıya sahiptir. Ağrımakta olan eklem ve iltihaplı bölgelere masaj yolu ile karite yağı uygulandığında kısa süreler içerisinde eklemlerde rahatlama görülmektedir. Bu durum ise karite yağını romatizma ve kronik ağrılar duyanlar için son derece ideal bir yağ haline getirmektedir. Bunun yanında egzersiz, spor ya da benzeri yorucu faaliyetler kapsamında da kaynaklanan kas ağrılarını gidermek için yağını kullanmak mümkündür. Özellikle iltihabı hafifletmek ve iyileştirmek amacıyla kullanıldığında büyük bir yarar sunmaktadır. Karite yağının yapılan araştırmalar sonucunda ağrıları çok daha hızlı bir şekilde giderdiği kanıtlanmıştır.

Yağının bir diğer faydası da soğuk algınlığı ve sinüzit tedavisinde görülmektedir. Özellikle Afrika’da yerli halk burun tıkanıklığını gidermek için sıklıkla karite yağını tercih etmektedirler. Bu durum hem genel bir rahatlama sunduğu gibi hem de sinüs tıkanıklığının hafifletilmesine de etkili olmaktadır. Günümüzde de konuyla ilgili yapılan araştırmalar karite yağının burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı ve benzeri rahatsızlıkların semptomlarını gidermek için son derece faydalı olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun uygulanması için yağdan burun damlalığı ile birkaç damla buruna damlatmak yeterli olacaktır. Çok kısa süreler içerisinde burun tıkanıklığı giderilecek ve daha rahat nefes alıp vermek mümkün hale gelecektir.

Özellikle Afrika’da insanlar böcek ısırmalarına karşılık karite yağını çok sık şekilde kullanmaktadırlar. Bu bakımdan herkes tarafından böcek ısırmalarına, özellikle sivrisinek gibi her yerde bulunabilen sineklerin ısırıklarından korunmak amacıyla yağ büyük bir fayda sağlayacaktır. Sinek ısırığı oluştuktan sonra da yine karite yağının kullanımı büyük bir fayda gösterecek ve ısırığın daha çabuk bir şekilde geride kalmasına neden olacaktır. Şiddetli kaşıntı isteğinin de bu sayede önüne geçecek olan karite yağı, arı sokmaları için de rahatlatıcı özellikleri bakımından kullanılabilmektedir. Bu bakımdan kamp ya da tatil için de kullanılabilmektedir.

Karite yağının önemli bir özelliği cilde güzellik ve sağlık sağlamasıdır. İçeriğinde bulunan doğal vitaminler v e yağ asitleri sayesinde cildi çok büyük oranda besler ve nemli bir yapıya sahip olmasına neden olur. Kuru ciltlerin nemlenmesi ve kuruluktan kurtulması için de cildin doğal yağlarının korunmasına etki etmektedir. Konuyla ilgili yakın zamanda yapılan bir araştırma sonucunda içeriğinde bulunan sinnamik asit nedeniyle cildin temizlenmesine yardımcı olduğu keşfedilmiştir. Bu madde özellikle akne, sivilce, siyah nokta gibi istenmeyen lekelerin giderilmesine yardımcı olmakta ve çok daha sağlıklı bir görünüm kazanmaya etki etmektedir. Aynı zamanda halihazırda sivilceye sahip olanlar için de yağın kullanımı sivilcelerin geçmesine neden olacaktır.

Karite Kullanımı

Karite kullanımı için yağ olarak tercih etmeniz gerekmektedir. Yağı genel cilt sağlığı üzerinde son derece etkilidir. Ağız yoluyla kullanılmayan yağı cilde masaj yöntemi ile uygulayabilirsiniz. Ancak faydalı özelliklerini göstermesi için mutlaka doğal ürün kullandığınızdan emin olunuz.

Yağ Olarak Kullanımı

Karite yağını kullanmak için kolay ve pratik bir yöntem olan masaj yöntemini seçebilirsiniz. Bu yöntem ile birlikte cildinize eşsiz bir rahatlama ve parlaklık mümkün olacaktır. Yağ ile birlikte vücudunuzun tamamına düzenli aralıklar ile masaj yapmak cilt kurumasını engelleyeceği gibi aynı zamanda istenmeyen lekelerin de önüne geçecektir. Çeşitli ağrıların giderilmesi için de o bölgeye lokal olarak daha fazla masaj gerektirecek şekilde yağdan kullanabilirsiniz. Saçlarınızın yumuşaması için de yağı son derece faydalıdır bunun için duş sırasında saçlarınızı karite yağı ile yıkayabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde de kabarık saçlara kavuşmamak için  yine yağının kullanımı saçları daha korunaklı hale getirmek için etki sağlayacaktır.

Ruhsal ve Duygusal Etkileri

Karite yağı ruhsal etkileri de en az fiziksel özellikleri kadar çoktur. Öncelikle cilde masaj olarak uygulandığında duygusal olarak büyük bir rahatlama sağlar ve gün içerisinde sıklıkla denk gelinen stres, öfke, gerginlik gibi istenmeyen durumların giderilmesi için yardımcı olur. Karite yağı ayrıca odaklanmaya da yardımcı olarak yapılan işlere ya da meditasyon gibi pratiklere de daha iyi odaklanma sağlayarak duygusal açıdan da tatmin sağlamaktadır. Aynı zamanda hoş kokusu da kendinizi iyi hissetmenize etkili olur.

Nasıl Temin Edilir?

Karite yağı temini faydalarını tam olarak sağlayabilmesi için oldukça özen gösterilmesi gereken bir konudur. Yağın faydalarını göstermesi için doğal yağın seçilmesi gerekmektedir. Doğal olmayan yağlar, hem fayda göstermeyeceği gibi hem de çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına neden olabilirler. Bu kapsamda Mitr tarafından sunulan doğal karite yağını tercih edebilir ve böylece sağladığı hem fiziksel hem de ruhsal faydalardan yararlanabilirsiniz.

Kullanımı ve Uyarılar

Karite yağının bilinen bir yan etkisi olmamakla birlikte yine de alerjik reaksiyon gösterilmemesi için uzman tavsiyesi ile kullanılması önerilmektedir. Aynı şekilde hamile ve çocukların da kullanımı için uzman tavsiyesi gerekmektedir. Haricen, masaj yolu ile kullanılması tavsiye edilir.

Yorumlar (0)

KATEGORİDEN POPÜLER HABERLER

Benzer Yazılar