Adaçayı Nedir? Kullanımı ve Özellikleri

Adaçayı aromatik bitki türleri arasındadır ve şifalı özellikleri ile birçok alanda kullanılmaktadır. Adaçayı kullanımı, faydaları, yan etkileri ve koku özellikleri hakkında bilgileri yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Adaçayının Latince adı Salvia olup, ballıbabagiller familyasına aittir. Aromatik ve tıbbi bir bitki türüdür. Eski zamanlardan beri farmakolojik etkilerinden olayı kullanılmaktadır. Itırlı olan bitki boyu 30 cm ile 35 cm arasında değişir. Grimsi yeşil yaprakları vardır. Yapraklarını dökmez. Nane ile aynı aileden gelir. Tütsü olarak kullanımının dışında çay ve baharat olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Baharat olarak özellikle et yemeklerine eklenmektedir.

Adaçayı Nerede Yetişir?

Adaçayı dünyada Orta Avrupa ve Amerika’da yetiştirilmektedir. Ayrıca Adaçayı ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde bolca bulunmaktadır.

Adaçayı Nasıl Kokar?

Adaçayının odunsu bir kokusu vardır.

Adaçayının Faydaları Nelerdir?

Adaçayı faydaları arasında şunlar yer alır:

  • İçerisinde yer alan luteolin, diosmetin ve pigenin bileşenleri sayesinde anti oksidan etkisi vardır.
  • Ferahlık verir.
  • Stresi ve gerginliği azaltır.
  • Mekana güzel enerjiler verir.
  • Kötü enerjileri temizler.
  • Yaratıcılığı ve odaklanmayı destekler.

Adaçayının Yan Etkileri Nelerdir?

Adaçayının herhangi bir zararı bulunmuyor. Ancak aşağıdaki özel duruma sahip kişilerin kullanımı sırasında dikkatli olması gerekir:

  • Adaçayına alerjisi olan kişiler,
  • Hamile ve emziren kadınlar,
  • Solunum problemi yaşayan kişiler adaçayı kullanımında dikkat etmeleri gereklidir.

Adaçayı Tütsü Nasıl Kullanılır?

Adaçayı tütsüsü kolayca yanar. Ucundan yaktıktan sonra bir iki saniye kadar bekleyin ve üfleyerek söndürün. Kase içine alın ve dumanını bulunduğunuz mekanda gezdirin. Dilerseniz kase içinde 5 dk. kadar yaktıktan sonra da söndürebilirsiniz. Bu şekilde dumanı daha güçlü olacaktır.

ETİKETLER

    BENZER İÇERİKLER

    OKUYUCU YORUMLARI

    Yorumlar (0)

    Yorum Yazın